Tibber

Eigenschappen Tibber

  • Website: Tibber.com
  • Overstaptijd bedraagt (minimaal) 18 dagen
  • Tibber zegt jouw oude contract op
  • Uurprijzen EPEX Day Ahead voor stroom
  • Klantenservice bereikbaar via chat en e-mail

PROS

  • De goedkoopste dynamische stroomleverancier
  • Geen betaling van voorschot, je betaalt maandelijks de werkelijke kosten
  • Je krijgt een voucher van 50 EUR als een vriend ook klant wordt bij Tibber, hiermee kun je bv. een P1-dongle aanschaffen (voor real-time en historisch inzicht in energieverbruik

CONS

  • Tibber biedt alleen stroom aan
  • Klantenservice alleen bereikbaar via chat of e-mail

Facturatie

Bij Tibber betaal je geen voorschot, iedere eerste week na afloop van de maand ontvang je een factuur. Op deze factuur staan de werkelijke kosten. Het voordeel hiervan is dat je exact weet waar je aan toe bent, het nadeel is dat je in de winterperiode veel hogere facturen krijgt dan in de zomer.

Salderen

Net zoals bij andere energieleveranciers kan je bij Tibber ook salderen en terugleveren als je zonnepanelen hebt. Sommige aspecten werken door de dynamische stroomprijzen van Tibber misschien net iets anders dan je gewend bent.

Als je teruglevert bij Tibber krijg je hier een dynamisch uurtarief voor. Tibber geeft je exact dezelfde prijs terug die op dat moment ook geldt als je stroom afneemt, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. Als voorbeeld: Stel dat tussen 14:00 en 15:00 de stroomprijs €0,28 per kWh is, dan krijg je op dat moment ook €0,28 per teruggeleverde kWh van ons terug.

Als energieleverancier is Tibber verplicht om de salderingsregeling op jaarbasis toe te passen. Dat komt omdat het kan gebeuren dat jij in de zomermaanden meer produceert dan verbruikt en in de wintermaanden weer meer verbruikt dan produceert. Aan de salderingsregeling zit een beperking: je kan salderen tot aan je verbruik. Als je dus 2500 kWh verbruikt, kan je tot 2500 kWh salderen. Je krijgt in dit scenario tot 2500 kWh de belastingen terug bovenop het dynamische uurtarief. Produceer je meer dan je verbruikt in een jaar? Dan heb je over de overproductie geen recht op de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.

Om het zo simpel mogelijk te houden, betaalt Tibber de energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw over elke geproduceerde kWh uit, ongeacht of je nu meer opgewekt dan verbruikt hebt in een maand. Mocht je aan het eind van het jaar meer teruggeleverd dan verbruikt hebben, dan moet je de teveel uitgekeerde belastingen terugbetalen.